VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

80ee2664-752b-440c-9a26-e40ad20804d1

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Inhoudseditor

Inbreng VHG in kabinetsformatie

do 11 jan 2024

​De formatie van een nieuw kabinet is inmiddels weer opgestart. Het is natuurlijk de vraag welke partijen er wanneer met elkaar uit komen. Voor de jaarwisseling hebben we als VHG input gegeven voor de formatie. In diverse voorstellen hebben we de meerwaarde en concrete oplossingen van groen benadrukt. We hebben onze punten ook ingebracht in de conceptvoorstellen die namens de SER en MKB-Nederland en VNO-NCW aan de formateur worden verzonden. 


Het is belangrijk om input altijd op hoofdlijnen en met oog voor het maatschappelijk nut in te steken. Daarom hebben we de nadruk gelegd op de meervoudige waarde van groene oplossingen. In het kort hebben we de volgende punten benadrukt:

Vergroenen bebouwde omgeving
Er is al veel aandacht voor het stimuleren en herstellen van groen en natuur in het landelijk gebied. Maar juist met het vergroenen van de gebouwde omgeving is nog veel winst te behalen. In (bestaande) woonwijken, winkelgebieden en bedrijventerreinen. 

Opgaven slim combineren
De grote maatschappelijke opgaven van nu maken keuzes niet eenvoudig. Want naast natuur en groen vragen andere grote uitdagingen in Nederland ook om ruimte, zoals woningbouw, werk, infrastructuur, de energietransitie en klimaatadaptatie. Bovendien is de ruimte in ons dichtbevolkte land beperkt. Wel kunnen we kiezen om opgaven slim te combineren. Bovendien draagt het toevoegen van kwalitatief groen altijd bij aan slimme en meervoudige oplossingen.  

Groene oplossingen hebben de toekomst
Met groen kunnen gebieden zo worden ingericht dat hun primaire functies (woningbouw, bedrijfsleven, industrie, energie) beter en efficiënter worden. Meer bomen, planten, struiken en bloemen in de tuinen, wijken, kantoortuinen, dorpen en steden hebben vele voordelen; mensen leven langer en gezonder, de luchtkwaliteit wordt beter, medewerkers zijn productiever. Door groene toepassingen veranderen we mee naar het klimaat van de toekomst en zijn we beter voorbereid op extreem weer. Concreet helpt groen in hoge mate tegen hittestress en wateroverlast. Het verbetert de biodiversiteit, geeft mensen ontspanning, zorgt voor welzijn en meer sociale cohesie. Meer groen in de buurt verhoogt ook nog eens de waarde van huizen en gebouwen. Kortom: groene oplossingen hebben de toekomst!

Gerelateerde tags

Lobby

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief